Painonnostajien suorituksia vuoden 2020 lopun kisoista

2.1.2021

Painonnostokisojenkin osalta poikkeuksellinen vuosi 2020 on saatu päätökseen. Tilanteeseen nähden painonnostajat pääsivät kilpailemaan kohtalaisen monta kertaa vuoden aikana, vaikka useita viime hetken muutoksia kisakalenteriin tulikin vastaan ja monet kisat, joihin oli tähdätty jäivät nostamatta. Tässä vielä koontia seuramme nostajien loppuvuoden kilpailuista. 

Marraskuun alussa Parkanossa järjestettiin Suomen Cupin osakilpailu, johon Siri Sytelä (sarja 55kg) ja Iida Kalmari (sarja 64kg) osallistuivat. Koronan takia sarja jäi keväällä kesken, mutta viime vuoden pisteet siirtyvät tälle vuodelle ja näin ollen molemmat naiset ovat edelleen cupissa hyvissä asetelmissa kesällä järjestettävään finaaliin pääsyä ajatellen. Pari viikkoa ennen Parkanon kilpailua Iida osallistui salikilpailuun treenisalillaan Jyväskylässä ja onnistui sivuamaan molempia kisaennätyksiään tuloksin 68+85=153. Iida lähti siis itsevarmana cupin kisaan, mutta tempaus on pienestä kiinni ja Iida jäi tempauksessa ilman tulosta ennätyspainojensa tuntumassa yrittäen painoista 67, 68 ja 69 kiloa. Työnnössä Iida onnistui tekemään ennätyksensä 86 kiloa, mutta koska sääntöjen mukaan tuloksetta jäämisen jälkeen isommissa kisoissa ei saisi työntää, Iida ei saanut piirinennätystulostaan viralliseksi pöytäkirjaan. Iidan treenit jatkuvat kohti alkaneen vuoden kilpailuja ja katse on suunnattu jo kohti uusia kymmenlukuja. Sirin osalta Parkanoon osui yhteistuloksen puolesta vuoden paras kisavire. Tempauksessa nousi uusi piirinennätys 72 kiloa ja kun Siri onnistui työnnössäkin sivuamaan ennätystään 88 kiloa, yhteistuloksessa rikkoutui uusi kymmenluku 160 ja samalla tietenkin kohentuivat myös Sirin omat piirinennätykset.

Marraskuun puolen välin jälkeen alavutelaiset järjestivät omalla salillaan piirikunnalliset ja jäsentenväliset kilpailut. Piirikunnallisten puolella Siri Sytelä kilpaili jälleen ja teki perustuloksen 70+84=154 hieman ylipainoisena normaaliin painoluokkaansa, joten samalla syntyivät piirinennätykset 59 kilon painoluokkaan yleiseen sarjaan sekä 20- ja 23-vuotiaisiin. 71 kilon sarjassa Anniina Mäkelä pääsi lähelle ennätyksiään tempaamalla 58 kiloa ja työntämällä 77 kiloa jääden molemmissa vain 2 kiloa ennätyksistään. Tempauksessa 60 kiloa oli jo pään päällä, mutta hylättiin punnerruksen takia ja 80 kiloa nousi jo rinnalle asti, mutta ylöstyöntö ei mennyt vielä tällä kertaa hyväksytysti läpi. Viime vuosina olleiden vammojen jälkeen Anniina on sinnikkäällä tekemisellään saavuttamassa vuonna 2017 ollutta ennätystasoaan. Lauri Kallioniemi paransi 67 kilon sarjassa hurjasti kisaennätyksiään. Tempaus parani 8 kiloa 68:aan, työntö 10 kiloa 82:een ja yhteistulos 19 kiloa 150:een. Laurin kaikki tulokset olivat 15-, 17-, 20- ja 23-vuotiaiden piirinennätyksiä. Lisenssittömien jäsentenvälisessä kisassa Anna Siltala paransi vuoden takaisia tuloksiaan mukavasti 55 kilon sarjassa ja sai nimiinsä 15- ja 17-vuotiaiden seuraennätykset. Tempaus koheni 7 kiloa 28:aan, työntö 11 kiloa 37:ään ja yhteistulos oli näin ollen 65 kiloa. Sekä Laurin että Annan tekniikka on kehittynyt huomattavasti vuoden aikana, mikä vaikuttaa lupaavalta näiden nuorten nostajien jatkoa ajatellen. Jäsentenvälisissä oli myös yksi ensimmäiset kisansa kisannut urheilija. Timo Hankola nosti 73 kilon sarjassa ja teki yleiseen ikäluokkaan seuraennätykset tuloksella 60+85=145. Nyt kun peli on avattu niin ei muuta kuin kohti seuraavia kisoja ja isompia rautoja.

Siri Sytelä päätti viimeisen vuotensa 20-vuotiaiden ikäluokassa sekä nuorten että yleisen sarjan Pohjoismaiden mestaruuskisoihin, jotka molemmat järjestettiin videokuvan välityksellä online-kilpailuina siten, että kaikki nostajat kilpailivat omassa maassaan. Yleisen sarjan kilpailut nostettiin suomalaisten osalta Tampereella marraskuun lopussa. Siri jäi vielä tässä ensimmäisessä yleisen sarjan PM-kisassaan mitaleiden ulkopuolelle neljänneksi, mutta teki muuten hyvän suorituksen 55 kilon sarjaan. Tempauksessa nousi jälleen uusi yleisen sarjan sekä 20- ja 23-vuotiaiden piirinennätys 73 kiloa. Työnnössä Siri yritti alkupainonsa 85 kiloa jälkeen työntää jopa 90 kiloa, mutta jalkavoimat eivät olleet kisapäivänä kohdillaan ja näin tuo rajapyykki jäi vielä seuraaviin kisoihin. Yhteistulosta kisaan kertyi siis 158 kiloa. Vielä ennen joulua kilpailtiin 20-vuotiaiden PM-kisat ja suomalaisten kisapaikkana toimi Rovaniemi. Siri ei saanut itselleen vastustajia 55 kilon sarjaan, joten hän päätti nuorten PM-kisataipaleensa voittoon 20-vuotiaiden naisten parhaalla sinclair-pistetuloksella. Tempauksen alkupainoon 67 kilosta tuli huolimattomuusvirhe, joten kun Siri joutui paikkaamaan painon toisellaan, viimeiseen jouduttiin tekemään iso korotus 74 kiloon eikä se vielä noussut. Työnnössä Siri päätyi lopulta hyvään perustulokseen 86 kiloa ja yhteistulosta siis tästä kisasta 153 kiloa. Ikänsä puolesta Siri mahtuu vielä 3 vuotta 23-vuotiaiden ikäluokkaan, joten ennätystehtailu nuorissa jatkunee vielä tulevina vuosina.